top of page
Yazarın fotoğrafıEzgi Köse

Yabancı Ülke Boşanma kararlarının Türkiye'de Uygulanması

Türk hukukunda, yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilmiş #boşanma kararlarının Türk nüfus sicilinde yer alması gerekmektedir. Aksi halde kayıtlarda evlilik hali devam ediyor görüneceği için hak ihlallerinin olması, sonradan giderilmesi daha zor durumların ortaya çıkması mümkündür. Türk nüfus siciline kayıt için idari ve yargı yolları bulunmaktadır.

1- Yurt dışında bulunan Türklerin Türk Konsolosluklarına, Yurt içinde bulundukları yer Nüfus Müdürlüklerine gerekli evraklarla başvurarak idari yoldan boşanma kararlarını Nüfus siciline kayıt edilmesini sağlayabilirler.

Nüfus Hizmetleri Kanununda 26 Mart 2020 tarihinde yapılan değişiklik ile, Yasanın 27/A maddesinin birinci fıkrasına “birlikte” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına” ibaresi eklenmiştir. Böylece, iki tarafın Türk olması halinde birlikte başvurmak gerekmekte, tarafların birisinin yabancı veya ölü olması durumunda tek başına başvuruda bulunmak mümkündür.


2-Yabancı boşanma kararında boşanma hükmü ile birlikte icra edilmesi gereken kararlar da mevcut ise, idari yoldan değil dava açılarak ilamın tanınması ve tenfizi sağlanması gerekecektir. Dava açmak için süre kısıtlaması bulunmamakla birlikte hak kayıplarının olabileceği bilinmelidir. Dava kişilerin kendileri veya vekaletname vererek yetkilendirdikleri avukatları tarafından açılabilir. Vekaletname konsolosluklardan, #Alman veya Türk konsolosluklarından çıkarılabilir. Alman Noterlerinden alınması halinde #Apostille şerhi alınması gerekir.


Dava açmak için de Nüfus Müdürlüklerine başvurmak için de Yabancı Mahkeme kararının kesinleşmiş olması ve kesinleşme şerhi kaydının işlenmiş olması gerekir. Boşanma tarihi olarak bu kesinleşme tarihi nüfus siciline işlenecektir.


Her dava kişisel olup ayrı özellikler taşıyacaktır. Bu bilgiler sadece fikir vermek içindir, hukuki çözümler için avukata danışmanız yararlı olacaktır.


İlgili Mevzuat;

25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 27/A maddesinin birinci fıkrasına “birlikte” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına” ibaresi eklenmiştir.


Yönetmelik : Yabancı devlet makamlarınca verilmiş kararlar MADDE 60- (1) 27/11/2007 tarihli ve 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun hükümleri gereğince, yabancı devlet mahkemelerince verilen ve ilgili devletin kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan kararların işleme konulabilmesi için yetkili Türk mahkemesi tarafından tanınması veya tenfiz edilmesi zorunludur. Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin bu konudaki hükümleri saklıdır. (2) Kanunun 27/A maddesi gereğince, 7/2/2018 tarihli ve 30325 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yabancı Ülke Adlî veya İdarî Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda; yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar aile kütüğüne tescil edilir.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Depremde yıkılan binadaki eşyalar ne olacak?

Depremde yıkılan bir binanın enkazında kalan değerli eşyalar üzerinde hak sahipliği iddia etmek için şu adımlar takip edilebilir: Enkaz...

Comments


bottom of page