Tarafları tacir olan ticari bir sözleşmede sözleşmenin sona ermesinden sonra #rekabet yasağı öngörülmesi ve bu maddenin ihlali halinde cezai şart ödeme yükümlülüğünün getirilmesi mümkündür. Tacirin basiretli hareket etmesi yükümlülüğü nedeniyle cezai şartın indirilmesini isteyemezler. Sadece ceza miktarı “ekonomik varlığını sona erdirecek şekilde yüksekse” cezai şartın ahlâka aykırılık nedeniyle geçersiz olduğunu ileri sürmek mümkündür.
İncelenen kararda sözleşme özgürlüğü ilkesinin sınırsız ve sonsuz olmadığı, sözleşmelerin #hukuka ve #ahlaka uygun olması gerektiği belirtilmiştir.
"Sözleşmenin tarafları, sözleşme özgürlüğü ilkesi çerçevesinde sözleşmenin konusunu ve cezai şartın miktarını belirlemede özgür iseler de, bu özgürlüğün sınırsız ve sonsuz olduğu söylenemez. BK'nun 19, 20, 161 maddeleri bu özgürlüğün sınırını çizmiştir. Cezai şart borçlunun iktisaden mahvına sebep olacak derecede ağır ve yüksek ise, adap ve ahlaka aykırı sayılarak tamamen veya kısmen iptal edilmesi gerekir.
Sözleşmenin #cezaişart maddesinde; “taşeron araç sahibi sözleşmenin sona ermesi ya da fesih edilmesini takip eden 2 yıl içerisinde, "Ö..." adına taşıma işleri yaptığı şahıs veya firmaların taşıma işlerini üstlenemez, üstlendiği takdirde, 10.000,00TL cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt etmektedir.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Sözleşmenin bu hükmünün; bu kişi ve kurumların başkaları ile sözleşme yapmalarının engellenmesi amacına hizmet ettiği, sözleşmenin bu haliyle iki yıllık bir süre için dahi olsa taşıyıcının kendisine rakip olmasını engellemeye yönelik bir düzenleme olduğu, sözleşmenin taşıma piyasasının parsellenmesi sonucunu doğuracak şekilde çalışma ve sözleşme hürriyetini ortadan kaldıran bir #kelepçeleme düzenlemesi olduğu, yapılan işin niteliği gereği davacının ticari sırrı olarak vasıflandırılabilecek bir durumun da bulunmadığı, bu itibarla, taraflar arasında düzenlenen #cezaişart hükmünün geçersiz sayılması gerektiği”ne karar verilmiştir.
#YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2012/11-1601 K. 2013/752 T. 22.5.2013
Comments