İKALE SÖZLEŞMESİ; İŞÇİ İLE İŞVEREN ARASINDAKİ İŞ SÖZLEŞMESİNİ SONA ERDİRMEK ÜZERE YAPILAN ANLAŞMADIR.
İkale sözleşmesi içeriğinde, tarafların bilgileri, karşılıklı anlaşma tarihi, işçiye ödenecek bedellerin nitelikleri ve tutarları, feshin geçerli olacağı tarih, işçi ve işverenin yükümlülükleri, cezai şart gibi maddeler bulunabilir. İkale sözleşmesi kapsamında ibraname alınacak ise, fesih tarihinden itibaren 1 ay geçtikten sonra alınması gerekir. Bu 1 ay içinde alınan ibranameler geçersizdir. İkale sözleşmesinde tek tek sayılan ödemelerin banka üzerinden ve açıklamada tek tek belirtilerek ödenmesi ispat açısından uygun olacaktır.
#İkale sözleşmesinin geçerli olabilmesi için işçiye #makul bir yarar sağlaması beklenir. İş güvencesi kapsamında olan işçiler açısından kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer işçilik alacaklarına #ilaveten ek bir yararın da sağlanması gerekir.
Yerleşik Yargıtay uygulamaları gereğince davacının hizmet süresi nazara alındığında #ekyarar olarak davacıya #enaz 4 aylık ücreti tutarında ödeme yapılması gereklidir. Ancak teklif işçiden gelmiş ise ek menfaat ödenmesine gerek olmayan durumlar söz konusu olabilir.
“Yazılı istifa dilekçesi ile iş akdinin kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek sonlandırılmasını talep etmiş olup bu dilekçe işleme konarak davacının iş akdi kıdem ve ihbar tazminatları ödenerek sona erdirilmiştir. İş akdinin sona erdirilmesine ilişkin yazılı başvuru davacı işçiden geldiğinden taraflar arasında düzenlenen iş sözleşmesini sona erdiren ikale sözleşmesinde ek menfaate gerek yoktur.”
#YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2019/4569 K. 2019/22095 T. 11.12.2019
Comments