ÇALIŞMA KOŞULLARINI AĞIRLAŞTIRAN BİR DEĞİŞİKLİK OLUP OLMADIĞI BELİRLENMELİDİR.
#TTK 178. maddesinde işçiye işyeri devrine #itirazhakkı tanınmıştır. İşçi sadece kendisi açısından iş sözleşmesinin devrini engelleyebilmektedir.
TTK 178/2. maddesi "İşçi itiraz ederse, hizmet sözleşmesi kanuni işten çıkarma süresinin sonunda sona erer; devralan ve işçi o tarihe kadar sözleşmeyi yerine getirmekle yükümlüdür." ifadesine yer vermektedir. Ancak bu sona erme İş Kanunu 6. maddesi anlamında işçi yönünden haklı fesih sebebi oluşturmamaktadır. Bu sebeple TTK 178/2. maddesi uyarınca işyerinin devri sebebiyle iş sözleşmesini sona erdiren işçi kıdeme hak kazanmayacaktır.
“İşyeri devri fesih niteliğinde olmadığından, #devir sebebiyle feshe bağlı hakların istenmesi mümkün olmaz. Aynı şekilde işyeri devri kural olarak işçiye #haklıfesih imkânı vermez.
İşyerinin devri işverenin yönetim hakkının son aşaması olup, işyeri devri çalışma koşullarında değişiklik anlamına da gelmez.
Somut uyuşmazlıkta, davacı işçi Türk #TicaretKanunu 'nun ilgili hükümlerine dayanarak iş yeri devrine muvafakat etmemiş ve iş akdini feshettiğini bildirmişse de İş Kanunu'nun 6. maddesinde işyeri devrinin işçi yönünden haklı fesih oluşturmayacağı hükmü karşısında işyerine devrine itiraz eden işçinin haklı feshinden söz edilemeyeceğinden #kıdemtazminatı talebinin reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.”
#YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ E. 2015/28060 K. 2018/22719 T. 10.12.2018
Comments