İş sözleşmesinin işveren tarafından tek taraflı feshi sonrasında, iş yerinde iş güvencesi hükümleri uygulanıyorsa, işçi fesih bildiriminin tarafına ulaşmasından itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.
İşçi işe iade davasını kazanırsa işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları işveren tarafından ödenir.
Haklı olduğunu düşünen işçiler davayı kazanarak en fazla 12 aya kadar ücret karşılığını almayı planlamakta ve arabuluculuk görüşmeleri aşamasında pazarlık unsuru olarak boşta geçen süre ücreti de talep edebilmektedirler. İşverenin dava riskini bertaraf etmek amacıyla bu ödemeyi yapmak istemesi halinde bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Zira işçi eğer dava açarak kazanmış olsaydı ve işveren işe iade etmeseydi dava sürecinde boşta geçirdiği sürelere ilişkin ücretleri ödenecek ve SGK primleri çalışmış gibi yatırılacaktı. Peki arabuluculuk anlaşması yapıldığı halde uygulama nasıl olmalıdır?
Bu konuya ilişkin olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "ARABULUCULUK FAALİYETİ SONUCU ANLAŞMA SAĞLANMASI HALİNDE FESİH TARİHİNİN BELİRLENMESİ HAKKINDA 28/02/2019 TARİHLİ VE 3381987 SAYILI GENEL YAZI" yayımlanmıştır.
Buna göre arabuluculuk faaliyeti sonunda işçinin işe başlatılmaması hususunda tarafların anlaşmaya varması halinde işveren tarafından yapılan fesih geçerli hale gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçlarıyla sorumlu olur. İşçinin iş sözleşmesinin fesih tarihi ilk işten çıkartıldığı tarih olduğundan ve işçiye 4857 sayılı İş Kanunu'nu 21. maddesinde yer alan iş güvencesi tazminatı ile en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödenmesi söz konusu olmayacağından iş akdinin feshinden sonraki süre için işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu'na aylık prim ve hizmet belgesi / muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
İlgili yazıya https://kms.kaysis.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Comments