top of page
Yazarın fotoğrafıEzgi Köse

EVDEN ÇALIŞMA #HOMEOFFICE

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 10 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


Uzaktan çalışma kavramı ilk olarak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14 üncü maddesinde 6/5/2016 tarihinde yapılan değişiklik ile gündeme gelmiştir. Kanunda uzaktan çalışma; “işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi” olarak tanımlanmıştır. Uzaktan Çalışma Yönetmeliği özetle aşağıda sayılan konularda düzenleme getirmektedir.


UZAKTAN ÇALIŞMA İLİŞKİSİ NASIL KURULUR?

İşçi ve işveren uzaktan çalışmaya ilişkin yazılı bir sözleşme yapmalıdır. Uzaktan çalışma modeli en başından işe girişte kurulabilir veya mevcut iş sözleşmesi daha sonradan işçi ve işverenin anlaşması ile, uzaktan çalışma sözleşmesine dönüştürülebilir. İşveren açısından zorlayıcı bir sebep var ise uzaktan çalışmaya geçiş için işçinin talebi veya onayı aranmaz.


Bu sözleşmede aşağıdaki konulara yer verilmelidir.

i. İşin tanımı,

ii. İşin yapılma şekli,

iii. İşin süresi ve yeri,

iv. Ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar,

v. İşveren tarafından sağlanan iş araçları, ekipman ve bunların kullanılması, korunmasına ilişkin yükümlülüklerin neler olduğu,

vi. Varsa korunacak verinin tanımı ve kapsamı,

vii. Varsa çalışma mekanının düzenlenmesi masrafları ve üretim maliyetlerinin nasıl tespit edileceği, kim tarafından karşılanacağı,

viii. İşverenin işçiyle iletişimi hangi yöntemle kuracağı,

ix. Genel ve özel çalışma şartları


İşçi evden çalışmayı talep edebilir, ancak işverenin kabulüne bağlıdır. İşçinin yazılı yapacağı uzaktan çalışma talebini işveren değerlendirir. Bu değerlendirmeyi yaparken şu kriterleri uygular;

1) İşin ve işçinin niteliği gereği uzaktan çalışmaya uygunluğunu

2) Kendisinin belirlediği diğer kıstaslar


İşveren uzaktan çalışma talebini kabul etmek zorunda değildir. Bu konuda işçiye bir itiraz hakkı tanınmamıştır.


İşveren işyerinde yayımlanacak bir iç yönetmelik ile, hangi şartlarda evden çalışma/uzaktan çalışma yapılabileceğini işçilerine bildirebilir. Böyle bir yönetmelik hazırlanmamışsa, her bir talep için işin niteliğine göre işveren tarafından değerlendirme yapılacaktır. Bu değerlendirmede işverenin genel iş hukuku ilkelerinden olan eşitlik ilkesine özen göstermesi gerekecektir.


· UZAKTAN ÇALIŞMA VE FAZLA MESAİ

Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilmelidir. Taraflarca çalışma saatlerinde değişiklik yapılabilir. İşveren yazılı şekilde fazla çalışma yapılmasını isteyebilir. İşçinin onay vermesiyle fazla çalışma yaptırılabilir. Fazla mesai açısından iş mevzuatının öngördüğü diğer genel hükümler uzaktan çalışanlar için de uygulanacaktır. Fazla mesai yapıldığının kanıtı teknolojik araçlar ile kanıtlanabilir.


· MEKANIN DÜZENLENMESİ, MALİYETLER VE İŞ ARAÇLARININ TEMİNİ

İhtiyaç var ise uzaktan çalışma yapılacak mekan çalışmaya başlamadan önce mekan düzenlenir. Bu düzenlemenin masraflarının kim tarafından karşılanacağına işçi ve işveren birlikte karar verir.


İşin yapılması için gerekli malzemeler ve iş araçlarının işveren tarafından sağlanması esas kuraldır. Ancak aksi sözleşmede kararlaştırılabilir. Bu araçların nasıl kullanılacağı, onarım ve bakım koşulları işçiye bildirilmelidir. Ayrıca malzemeler ve iş araçları için liste düzenlenerek yazılı tutanak ile işçiye teslim edilmelidir.


İşin yerine getirilmesinden kaynaklanan zorunlu giderlerin nasıl tespit edileceği ve kim tarafından karşılanacağı sözleşmede belirtilmelidir.


· VERİLERİN KORUNMASI

İşveren, yapılan işe dair verilerin korunması ve paylaşımına ilişkin işyeri kuralları ve ilgili mevzuat ile ilgili işçiyi bilgilendirmelidir. Ayrıca işveren bu verilerin korunması için gerekli tedbirleri almalıdır.


Verilerin korunması amacıyla işveren tarafından belirlenen işletme kurallarına uzaktan çalışanın uyması zorunludur.


· İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI

İşveren işin niteliğine göre iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanı bilgilendirmeli, eğitim vermeli, sağlık gözetimini sağlamalı ve ekipman sağladıysa bu ekipmanla ilgili iş güvenliği tedbirlerini almalıdır.


Konuyla ilgili sorularınızı iletişim sayfamızdan tarafımıza iletebilirsiniz.

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Depremde yıkılan binadaki eşyalar ne olacak?

Depremde yıkılan bir binanın enkazında kalan değerli eşyalar üzerinde hak sahipliği iddia etmek için şu adımlar takip edilebilir: Enkaz...

Comentarios


bottom of page